Избор на Open Source CMS за онлайн-магазин

Избор на Open Source CMS за онлайн-магазин

Време за четене 3 минути

Избор на Open Source CMS за онлайн-магазин

Скоро не само супермаркетите, но и всички пазари ще преминат във виртуалното пространство. Представете си как ще се „разхождате“ по търговския обект, движейки просто мишката. Спирате пред гишето с пресен зеленчук и поглеждате по-отблизо продукта чрез Skype.

Търговецът с източна националност с характерен акцент горещо ви хвали стоката си, клатейки връзка магданоз пред обектива на камерата. Разбира се, това е само фантазия. Но със сегашното развитие на технологиите и правилния избор на CMS за изграждането на онлайн магазин можете да направите и това!

Интернет-магазин на базата на CMS

Повечето търговски портали, достъпни в световната мрежа, са разгърнати на базата на специални енджини (CMS). Някои от тези системи са безплатни или условно безплатни. А за някои от тях ще трябва да платите пълната им цена. Техният сравнителен преглед ще можете да видите малко по-долу.

Но нека първо разберем какви са ползите и предимствата от използването на CMS:

– По-евтин метод за реализация – разработката на уникален енджин и дизайн за онлайн магазина ще бъде много по-скъпо, отколкото покупката и използването на репликиран CMS;

– Лесен за администриране и поддръжка – енджините за създаването на онлайн-магазини имат най-оптималната функционалност на административната част, което до голяма степен улеснява обслужването на интернет-магазина;

– Интегрирана е високо специализирана функционалност – всеки един от енджините за интернет търговия има широка гама от специализирани средства и инструменти, позволяващи оптимизиране на управлението на търговската дейност в Интернет. Към тези инструменти могат да бъдат добавени и средствата за SEO оптимизация, бързото добавяне на стоките в каталога. Дори и средствата за статистическия анализ, позволяващ бързото идентифициране на силните и слабите страни на търговската дейност чрез сайт. Такива функции притежават не само платените версии на енджините, но и безплатните CMS за изграждане на онлайн магазин;

– Разширени възможности – базовият набор, предоставен в рамките на енджина, като функционалност и инструменти не е окончателен. Те винаги могат лесно да бъдат допълнени чрез инсталирането към основния CMS на нови разширения. А при необходимост ненужните такива могат да бъдат премахнати;

Възможност за мащабиране – функционалността на много CMS е разработена с голям запас за разширяване. В тази връзка, превръщането на онлайн магазина в най-големия търговски портал може да стане и с първата версия на енджина. Така, че ограниченията относно мащабноста ще се свеждат до лимита на сървърната мощ, посочена в тарифния план на хостинг доставчика.

Сега към тази обща информация нека добавим и някои конкретики. В следващия раздел ще опишем силните и слаби страни на най-разпространените към момента CMS за изграждане на онлайн магазин, разпространяващи се напълно безплатно.

OpenCart

Както и при предишния енджин, OpenCart е доста популярен и широко разпространен в интернет търговията поради своята простота. Но в същото време, той има и някои недостатъци.

Инсталирането и конфигурирането на онлайн магазини на OpenCart изисква допълнителни знания, които могат да бъдат почерпени от документацията за енджина. Също така,  настройката на правата на папките е доста сложно и многоетапно.

Ето защо, този CMS е по-подходящ за изграждането на малък онлайн-магазин с малък брой служители.

Плюсове:

●Прост интерфейс;

●Лесен за усвоение;

Минуси:

●Инсталацията и настройката изискват допълнителни познания;

●Сложна йерархия при правата за достъп до папките.

PrestaShop

За разлика от предишния „кандидат“, този енджин може да се похвали с дълга история, тъй като първото издание се появява едва през 2008 година. Но през следващите няколко години може да се издигне сред лидерите на комерсиалния интернет.

PrestaShop е признат за най-добрия безплатен CMS за интернет търговия през 2010 и 2011 година.

Енджинът е с функционалност изключително лесна за разбиране и употреба. PrestaShop включва в себе си модули, реализиращи възможността за прием на плащания от клиенти в няколко различни видове валути и различни начини на плащане. Разширената функционалност идва с помощта на платежните допълнения. Въпреки това, те имат и свои безплатни аналози.

Към очевидният недостатък на този прост CMS за онлайн магазин може да се причисли и липсата на професионална техническа поддръжка. Цялата необходима информация може да бъде получена само от тематичния форум, разположен на официалния сайт на енджина.

Плюсове:

●Прост интерфейс;

●Базов пакет с много разширения;

●Достъпни са много безплатни разширения;

Минуси:

●Липса на професионална техническа поддръжка;

Magento

Енджинът Magento е безспорният лидер по разпространеност в интернет. Неговите положителни страни могат да се отнесат към големия „резерв за разширение“. Тоест, основният екземпляр на Magento може да бъде разгърнат като комерсиален проект, независимо от мащаба. Именно в този CMS за първи път в света беше реализирана възможността за разгръщането на няколко търговски точки в рамките на един енджин, поместени върху различни ресурси.

Основният недостатък на един от най-добрите CMS за изграждане на онлайн-магазин е изискванията му към сървърната мощност. Както и много сложната система за настройка. Ето защо, Magento не се препоръчва за начинаещи и малки комерсиални сайтове.

Плюсове:

●Мащабируемост

●Възможност за развиване на няколко ресурса.

Минуси:

●Изисква много сървърна мощ

●Сложна система за настройка

2023-03-22T21:06:54+02:00