Open Source vs SaaS: Кой модел е по-добър?

Open Source vs SaaS: Кой модел е по-добър?

Време за четене 3 минути

Плюсовете на Open Source

Първото и най-важно нещо, което трябва да се каже за Open Source, е, че той е безплатен. Не е необходимо да плащате нищо, за да го инсталирате или използвате. Вместо това можете да получите основна версия на софтуера и да я стартирате в рамките на няколко минути.

Това означава, че можете да се възползвате от мощни приложения, без да разбивате банката – което е особено важно, когато сте малък бизнес или физическо лице с ограничени ресурси. Това е идеално и ако разполагате с ограничен бюджет и искате да спестите пари в ранните етапи на проекта си.

Друго предимство на Open Source е, че той може да се персонализира. Тъй като кодът е свободно достъпен, разработчиците могат да го променят, както искат, и да създават свои собствени версии на софтуера. Те могат също така да правят актуализации и подобрения, което помага за отстраняване на грешки, подобряване на производителността и добавяне на нови функции. Това означава, че Open Source непрекъснато се развива и подобрява през цялото време.

Недостатъците на Open Source

Open Source е предимство за мнозина, но не е лишен от своите проблеми. Най-големият недостатък на  Open Source е, че трябва да плащате за поддръжка. Въпреки че може да е безплатен за използване, ще трябва да похарчите време и/или пари, ако се сблъскате с проблеми.

Друг недостатък на Open Source е, че информацията за дизайна на системата е лесно достъпна, което означава, че при използването му може да има рискове за сигурността. Въпреки това хакерите също могат да намерят начини да проникнат в платени системи, така че това не винаги е валиден аргумент срещу Open Source.

Софтуерът с Open Source също така изисква много познания в областта на информационните технологии. Ако не разполагате със собствен ИТ екип или партньорска компания, специализирана в ИТ услуги, може би ще искате да инвестирате в платен софтуер, вместо да избирате опцията с Open Source.

Плюсовете на SaaS

  • По-лесно администриране. Доставчикът отговаря за поддръжката и сигурността на софтуера и сървърите, така че рискът от прекъсване на работата е по-малък в сравнение с локалния софтуер. Обикновено доставчиците на SaaS периодично актуализират софтуера си, без да е необходимо крайните потребители да се притесняват за това (напр. Salesforce пуска нови версии три пъти годишно).

 

  • Мащабируемост. Когато бизнесът ви се разраства, можете бързо да добавяте повече потребители, без да се притеснявате за капацитета или наличността на инфраструктурата, което прави мащабирането по-лесно, отколкото при локалния софтуер.

Недостатъците на SaaS

  • Липса на пълен контрол. Използвайки SaaS модел, вие се отказвате от част от контрола върху системата и приложението. Макар че може да сте в състояние да конфигурирате софтуера, така че да отговаря на нуждите на вашата компания, всички промени в основния код трябва да бъдат направени от доставчика. В зависимост от това доколко неговите интереси съвпадат с вашите, това може да отнеме известно време.

 

  • Възможна загуба на данни. Ако използвате решение SaaS и интернет връзката ви се срине, данните ви могат да станат недостъпни за определен период от време, докато връзката ви бъде възстановена или бъде създадено друго резервно копие. Макар че е малко вероятно това да се случва много често, все пак е възможност, която трябва да се вземе предвид.

 

  • Рискове за сигурността. Данните трябва да се съхраняват на сървъри, разположени извън собствените помещения на компанията. Макар че това може да даде възможност за по-големи мерки за сигурност от тези, които повечето компании могат да осигурят сами, съществуват и рискове, свързани с поверяването на данните ви на външно лице. Потенциални пробиви или други проблеми със сигурността могат да разкрият чувствителна информация и да я направят уязвима за кражба или злоупотреба.

 

  • По-високи разходи в дългосрочен план. Въпреки че има първоначално спестяване на разходи от използването на SaaS решения, те могат да станат по-скъпи, когато се увеличат с растежа на компанията и трябва да включват повече потребители или по-усъвършенствани функции.

В крайна сметка всеки от тях има своите силни и слаби страни, а кой от тях е по-добър, зависи от вида на уебсайта, който проектирате. В някои случаи ще бъде по-изгодно от финансова или логистична гледна точка да се използва решение SaaS. В други случаи, и това е особено вярно, когато изграждате доста голям уебсайт с много различни функции или страници, може да е по-рентабилно да изберете решение с Open Source.

 

2023-04-24T07:50:09+03:00