Как ще изглежда бъдещето на WordPress?

Как ще изглежда бъдещето на WordPress?

Време за четене 2 минути

От години WordPress е най-популярният CMS, но започва да се сблъсква с тежка конкуренция. Ще продължи ли WordPress да доминира в света на CMS? Тази статия ще ви отведе на пътешествие през следващите няколко години, като разгледа ключовите събития, които ще определят бъдещето на WordPress, в опит да отговори на този въпрос.

WordPress ще бъде мощна машина

„WordPress ще бъде мощна машина, ще бъде лесна за използване и ще можем да създаваме почти всичко.“ – Мат Мюленвег
Бъдещето на WordPress изглежда наистина много вълнуващо! Редакторът Gutenberg отвори цял нов свят от възможности за уеб разработчиците, като им позволява да създават уникални уебсайтове. Единственият недостатък е, че за тези, които не са запознати с езици за кодиране като PHP или JavaScript, може да се окаже трудно да се възползват от тази нова функция.

Гутенберг ще бъде зрял

През 2022г. Gutenberg стана по-стабилен и по-лесен за използване от всякога. Вече можете да създавате красиви страници с лекота благодарение на новия редактор.

До края на годината се очаква да има много повече блокови шаблони и шаблони за създаване на съдържание с Gutenberg, отколкото има днес. Докато някои от тях ще бъдат създадени от разработчиците и разпространени в теми и плъгини, повечето ще бъдат споделени от потребителите в библиотека с шаблони, съхранявана на wordpress.org. Тази библиотека с шаблони ще следва модел, подобен на този на директорията с теми, при който потребителите ще могат да разглеждат колекцията, да изберат шаблон или модел, който да импортират в сайта си, да го персонализират в редактора и да кликнат върху „Публикувай“, когато са готови да го споделят със света.

Сигурността на WordPress ще продължи да се подобрява

WordPress е най-популярната CMS система на пазара, така че не е изненадващо, че тя получава голямо внимание от хакерите. Въпреки това сигурността на WordPress се подобри значително през последните няколко години.
WordPress вече е много сигурна платформа и тази тенденция ще продължи, тъй като все повече хора се включват в общността. Те също така работят върху начини да я направят още по-сигурна за всички.
Общността на WordPress е взела поуки от предишни уязвимости и е разработила инструменти като плъгини за сигурност, които помагат за предотвратяване на бъдещи атаки. Съществуват и планове за увеличаване на ограниченията на настройките по подразбиране, като например ограничаване на времето за изпълнение на PHP и лимити за използване на паметта.

Дизайнът на WordPress ще се подобри значително и ще предостави повече гъвкавост на дизайнерите.

WordPress в бъдещето ще бъде много по-различно място от това, което е днес. Тя вече няма да бъде един продукт, а по-скоро пакет от продукти с обща платформа в основата.

Това е едновременно вълнуващо и плашещо време да се занимавате с WordPress.

В бъдещето, когато посетите wordpress.com, ще попаднете в един напълно различен свят от този, който виждате сега. Той ще прилича повече на Squarespace, отколкото на WordPress.com сега, с предварително създадени теми за всички видове сайтове.
Дизайнът ще бъде много по-добър от това, което имаме днес, а темите ще предоставят значително по-голяма гъвкавост на дизайнерите.

През следващите пет години WordPress най-вероятно ще се изправи пред няколко предизвикателства, но ще има и възможности за подобрение в тези области. Най-голямото предизвикателство, пред което може да се изправи WordPress, ще бъде как да продължи да въвежда иновации и да привлича вниманието на потребителите, които вече са видели толкова много нови функции. Но ние вярваме, че WordPress ще намери начин да запази удовлетвореността на своите потребители, като продължи да се фокусира върху предоставянето на страхотни услуги.

2023-04-24T07:50:15+03:00