Какво е Mobile first дизайн?

Какво е Mobile first дизайн?

Време за четене 2 минути

Все по-голяма част от трафика се генерира от потребителите на мобилни устройства. Десктоп подхода вече не ни дава необходимия обхват, от който се нуждаем. Mobile first дизайна, ни позволява да се свържем с повече потребители на мобилни устройства без да компрометираме преживяването, което се опитваме да създадем за всички останали.

Какво имаме предвид? При mobile first дизайн, се започва със създаването на страници, които ще могат да работят на всяко едно устройство. Когато потребителя отчете определени възможности за разширяване на интерфейса, той може да увеличи интерактивността, като предложи допълнително съдържание на хората, чийто устройства могат да го понесат. Също така при увеличаването на размера на дисплея можем да използваме допълнителното пространство като променим интерфейса.

До сега се е започвало от по-големи екрани към по-малките, като идеята е да се пресъздаде съдържанието на всички устройства, независимо дали те могат да го възпроизведат нормално. Именно заради това и Mobile first подхода става все по-популярен, т. като той позволява да се пресъздаде нужната информация първо на малки екрани, като в дизайна може да се добавят и допълнителни функции, за тези, които желаят да получат по-добро преживяване. При увеличаването на екрана, съдържанието просто ще се разшири до възможността, която ползваното устройство има, като ще даде на потребителя по-наситено преживяване. Mobile first позволява на потребителя да изпита всички възможности на даден сайт, без да натоварва излишно устройството му.

Накратко казано последователността при mobile first подхода е:

– Започване с леки първоначални настройки

– Засичане на възможности и адаптиране

– Използване на по-големи екрани

2023-04-24T07:52:32+03:00