Предимствата на Open Source платформите

Предимствата на Open Source платформите

Предимствата на Open Source платформите

 

„Откритите“ (или open source) CMS платформи все повече се използват от бизнеса. Въпреки това, мнозина все още се отнасят с предубеждение към подобни системи, считайки, че комерсиалните версии са по-функционални. Вярно ли е това наистина?

 

На световния пазар на CMS има няколко независими разработчици на Open Source-решения, голяма част от които се отнасят до системите за управление на уеб-съдържанието, а други са портални разработки. Пълноценните CMS-продукти са по-малко разпространени, но напоследък се наблюдава нарастващо внимание към поръчките на такъв софтуер. Според доклада на анализаторите от AIIM, в момента „открити“ CMS използват 6% от компаниите, WCM-продукти – 3%, а корпоративни портали – 2%. Другите 9% заявяват, че планират да внедрят тези продукти в следващите 2 години, а 64% възнамеряват да го направят по принцип. В изследваните корпоративни  портали от The Real Story Group през 2009 г. също се говори за растящата роля на Open Source разработките – в доклада се сравняват 6 такива продукта, което е добър показател за всички индустрии по управление на корпоративната информация.

 

Подобни резултати се дължат на това, че компаниите се опитват да намалят разходите за CMS-решения, подобрявайки нивото на автоматизация в бизнеса. Темата за използването на Open Source продукти за управление на съдържанието се издига в научните изследвания на Gartner и Forrester Research в контекста за повишаване гъвкавостта на бизнес-процесите и намаляване на разходите за скъпи и традиционни CMS-приложения.

 

При CMS Open Source решенията има няколко предимства – отворен код, липса на недекларирани възможности, платформена независимост, намалена първоначална инвестиция.

 

От многобройните CMS Open Source платформи най-разпространени сред бизнеса са Opencart, WordPress, Prestashop, Magento. Това са системи за създаване на интернет-магазини и поддържат множество добавки, плъгини и възможности за разширяване на тяхната функционалност, според съответните нужди.

 

PrestaShop – това е страхотен енджин за създаване на онлайн магазин. Всичко е много хубаво и подредено. Тази платформа предоставя много функции, гъвкавост. Това според нас е един от най-добрите онлайн-магазини. Има дори и вградени SEO-модули.

 

Плюсове:

 – Безплатен

 – Функционален

 – Много гъвкави настройки

 – Добри SEO-модули и страница за грешка 404

 – Много бърз ако правилно е правилно е настроен сървъра и има кеш

 – Лесно се инсталира върху хостинга

 

Минуси:

 – Малко безплатни модули и шаблони

 – Малко информация в интернет

 – Без предварителни настройки на сървъра и кеша, зареждането не е особено бързо

 

OpenCart – това е много добър интернет-магазин. Предимството на OpenCart е в простотата и високата скорост на работа. С инсталацията на тази платформа ще се справи дори и един начинаещ потребител. Преводът на български е отличен, а статиите и информацията за OpenCart са много. Безплатните шаблони и модулите са много повече от тези за PrestaShop. Но и тази система има своите недостатъци. Тук SEO оптимизацията е лоша и гъвкавостта на онлайн-магазина е слаба.

 

Плюсове:

 – Безплатен

 – Лесен за инсталация и настройка

 – Много компоненти (много информация и статии за опен-карт)

 – Повече безплатни шаблони и модули от престашоп

 – Добър превод на български език

 – Дори и начинаещ се справя с работата

 

Минуси:

 – Няма 404 страница

 – Слабо разширяем

 

Magento – много прилича на PrestaShop. Голям минус на Magento обаче са големите изисквания към хостинга. Твърде е тежък и тромав. Ако решите да инсталирате Magento, съвета ни е веднага да потърсите VPS или VDS хостинг. Но най-големият плюс на магенто е отличната му разширяемост и гъвкавост. За целта обаче са нужни добри познания по PHP. Като цяло обаче платформата е много сходна с престашоп.

 

Плюсове:

 – Безплатен

 – Гъвкав и многофункционален

 – Прилично SEO

 – Добра поддръжка на български

 

Минуси:

 – Големи изисквания към хостинга

 – Натоварване на хостинга

 – Нужни са познания по php

2018-09-17T16:05:44+03:00