Топ 10 SEO термина, които всеки блогър трябва да знае

Топ 10 SEO термина, които всеки блогър трябва да знае

Време за четене 2 минути

Ако имате сайт или блог, е необходимо да знаете поне малко за SEO ( Search Engine Optimization). Ние от Viste решихме да Ви запознаем с най-основните термини.

Long Tail Keyword – Това е необичайна или рядко търсена ключова дума, обикновено съставена от две или повече. Типични ключови думи, като „софтуер” са много по – конкурентни и доста трудно се класират на по – висок ранг в търсенето.

SEM(Searching Engine Marketing) – SEM е разделен на две основни направления SEO и PPC. SEO – оптимизацията на сайт, за по – добра позиция в търсачките и по – лесно откриване. PPC(Pay-Per-Click) – модел интернет реклама, при които рекламодателите плащат на издателя, когато рекламата се натисне.

301 Redirect – Това е техниката, с която потребителите се пренасочват от една страница към друга. Всеки път, когато настройвате адреса на страницата си, задайте 301 redirect, за да може да се направи стария адрес точка за новият.

Anchor Text – Текстът на връзката към страница. На повечето места, текстът е тъмно син и подчертан или лилав, ако сте посещавали линка преди. Този текст описва какво ще видите, след като отворите страницата.

Meta Description – Описанието към дадена уеб страница, кратко резюме, така че читателите да могат да преценят дали това е търсената от тях страница. Описанието трябва да бъде между 150 – 160 символа.

Panda – Google Panda има за цел да намали ранга на ниско качествените сайтове и да върне по–качествените в горни позиции при търсене. До момента са правени няколко актуализации от първоначалното пускане през февруари 2011 г.

NoFollow – Атрибут за хипервръзки. Ако искате да поставите връзка към сайт или страница, на които нямате доверие и не искате да повишавате репутацията им се използва NoFollow. Този атрибут е много полезен при сайтове, в които има възможност да се пишат коментари, защото собственика на сайта може да бъде сигурен, че дори и при писане на спамерски коментар, няма да се предава тежест на спамерският сайт.

Article submission – Това е един от най-популярните и един от най-старите начини за изграждане на връзки. Всеки ден хиляди статии се представят в тези директории.

SandBox – Терминат се отнася до мястото, където Google поставя новите сайтове. Това се прави с цел премахване на хиляди спам сайтове още преди да се появят.

Canonicalization – Има множество адреси за един сайт или страница.

Пример: http://www.viste.eu вместо http://viste.eu

2022-05-18T11:45:19+03:00