Трендовете в електронната търговия през 2023

Трендовете в електронната търговия през 2023

Време за четене 2 минути

Електронната търговия измина дълъг път през последните години и се очаква да продължи да се развива и през тази. Ето някои от ключовите тенденции, които вероятно ще оформят индустрията за електронна търговия през 2023 г.

Пазаруване през смарт устройства

С нарастващото използване на смартфони и таблети, мобилната търговия става все по-важен аспект на e-commerce. През 2023 г. се очаква по-голямата част от продажбите в електронната търговия да се извършват чрез мобилни устройства. Това означава, че фирмите ще трябва да оптимизират своите уебсайтове и приложения за мобилни потребители, за да осигурят безпроблемно пазаруване.

Изкуствен интелект и чатботове

AI и чатботовете стават все по-разпространени в електронната търговия, тъй като могат да помогнат на бизнеса да предостави персонализирано и ефективно обслужване на клиентите.  Тази година се очаква повече фирми да използват AI, за да персонализират продуктовите препоръки, да подобрят резултатите от търсенето и да автоматизират обслужването на клиентите.

Персонализиране

Персонализирането става все по-важен в e-commerce, тъй като потребителите търсят уникални и персонализирани продукти и изживявания. Очакваме повече фирми ще използват данни и AI, за да осигурят по-персонализирано пазаруване за своите клиенти.

Социална търговия

Социалните ще продължат да бъдат важен фактор в електронната търговия, тъй като все повече потребители ги използват, за да откриват нови продукти и да правят покупки. И през тази година, facebook, instagram, tiktok и другите мрежи ще останат есенциален фактор в онлайн търговията.

Електронна търговия чрез глас

Voice-enabled устройствата като Amazon Alexa, Google Assistant и Siri на Apple през 2023 г. се очаква да увеличат използваемостта си. Бизнесът ще трябва да адаптира стратегиите си, за да интегрира гласови команди и да оптимизира своите сайтове, за да реагират на гласово търсене. Очакваме този тренд да навлезе и в онлайн магазините.

Виртуална реалност

Виртуалната реалност (VR) е използването на компютърна технология за създаване на симулирана среда, която може да бъде изпитана от потребителите чрез специални устройства. В електронната търговия, виртуалната реалност се използва, за да предостави на клиентите завладяващо и интерактивно пазаруване. Има няколко начина, по които виртуалната реалност се използва в електронната търговия:

Виртуални продуктови демонстрации: VR може да се използва за създаване на виртуални продуктови демонстрации, които позволяват на клиентите да видят как работи даден продукт и как изглежда в различни настройки.

Виртуално пробване на продукти: Клиентите могат да видят как стои даден продукт върху тях, преди да направят покупка. Това е особено полезно за търговците на дрехи и аксесоари.

Виртуални обиколки на магазини: Изкуственият интелект може да се използва, за да могат клиентите да посетят магазина виртуално от уюта на собствения си дом. Това може да бъде особено полезно за клиенти, които живеят в отдалечени райони или имат проблеми с мобилността.

2023-04-24T07:48:44+03:00