Дизайн на сайта: важен елемент или красиво допълнение?

Дизайн на сайта: важен елемент или красиво допълнение?

Време за четене 2 минути

Дизайн на сайта: важен елемент или красиво допълнение?

Основната задача при дизайна на сайта е обединението на информационните блокове и създаването на приятно впечатление в потребителя. Професионалният уеб дизайн определя стила на сайта и подсказва на посетителя какво ще намери на тази страница. Хармоничен дизайн – това е един от решаващите фактори относно посещаемостта на сайта.

Смята се, че дизайнът на сайта – това е преди всичко неговото външно оформление, чиято задача е да заинтригува посетителите му. По мнение на опитни специалисти, професионалният уеб дизайн – това е хармония и ненатрапчивост, която да не отвлича вниманието на посетителя от основната цел – целевото търсене на информация. За потребителя на първо място е важна информацията, в която той ще открие отговорите на своите въпроси или решение на проблеми си. По време на търсене, разсейващата информация (например прекалено яркият дизайн, мигащи текстове, големи изскачащи рекламни прозорци) много ще попречи за постигането на основната цел – получаване на необходимите данни.

При разработването на проекта, много е важно да се обърне внимание на визуалното оформление на сайта. Може да се каже, че изобилието от красиви графики на страницата трябва да осигури добри резултати. Но в действителност е възможно да се постигне обратният ефект: подобни ресурси са причина за неприятното усещане у мнозина посетители, а излишната наситеност на изображения или графични елементи в страницата може да стане пречка за намирането на нужната информация. Необходимо е да се постигне по-хармоничен баланс между яркия и цветен дизайн и неговата функционалност. При оформлението на текстовете трябва да се обърне внимание на следното: шрифта трябва да бъде достатъчно, но не прекалено голям; цвета на текста трябва да е с ясно контрастиращ фон за да може хората със слабо зрение да не се напрягат при четенето на страниците на сайта.

При разработката на сайта обикновено има два пътя: първият – това е създаването на оригинален дизайн, а вторият – използването на готови шаблони. Първият начин разбира се е много по-скъпият от втория, но резултатът си струва. Този вариант е по-подходящ за сериозни проекти или големи интернет-магазини. С помощта на шаблоните много по-бързо и по-лесно се управлява сайта и най-важното – по-евтино е отколкото ексклузивната разработка. В този случай, разработчикът на сайта е достатъчно да приведе избрания шаблон в съответствие с желанията на клиента.

Много важно е да се внимава страниците на сайта да се зареждат бързо и външният вид да бъде хармоничен дори и при изключени изображения. Също така, сайтът трябва да бъде съвместим с най-популярните браузъри.

Трябва да възприемате своя ресурс, като лицето на вашата компания. За солидността на фирмата Ви, посетителите ще съдят предимно по дизайна на сайта. Професионалният уеб дизайн на проекта отразява стила на компанията и спомага за победи над конкуренцията.

2022-05-19T11:52:44+03:00