WordPress 6.0 “Arturo”

WordPress 6.0 “Arturo”

Време за четене 5 минути

Кажете здравей на „Arturo“ и WordPress 6.0, вдъхновени от джаз музиканта Артуро О’Фарил, спечелил Грами. Известен с влиянието си върху съвременния латино джаз, Артуро е издал повече от 15 албума, обхващащи цялостна работа през пет десетилетия.

Отделете малко време, за да разгледате WordPress 6.0 – създаден, за да ви помогне да отключите творческите си стремежи и да направите вашето изживяване при изграждане на сайтове по-интуитивно. И вижте някои от вдъхновяващите звуци на Артуро, които обхващат афро кубински джаз, съвременен латино джаз и много други.

С близо 1000 подобрения и корекции на грешки, втората голяма версия от 2022 г. е тук. Изтеглете я сега! Към днешна дата WordPress управлява повече от 42% от уебсайтовете по целия свят.

Собствениците и администраторите на сайтове трябва да ъпгрейднат, за да се възползват пълноценно от многото подобрения в стабилността, производителността и използваемостта днес. Създателите на съдържание в WordPress ще се насладят на набор от нови функции, насочени към подобряване на изживяването при писане и проектиране.

Разширяването на Gutenberg до пълно изживяване за редактиране на сайтове в WordPress означава, че всички проблеми, с които общността трябваше да се справи, са сложни и мащабни. WordPress 6.0 е пример за ангажимента на общността да се справи заедно с тези трудни предизвикателства. С внимателни актуализации на изживяването при писане, изграждане на по-добра функционалност на блокове и добавяне на нов интуитивен превключвател на стилове, аз наистина се гордея с работата, извършена в тази версия, за да направя страхотно изживяване при редактиране на сайтове.

Джоузефа Хейдън Чомфоси, изпълнителен директор

Изтегли WordPress 6.0

Какво има вътре

Подобрено изживяване при писане

Има изобилие от подобрения в писането, независимо дали пишете чисто нова публикация или добавяте елементи към съществуваща страница. Разгледайте още начини за рационализиране на процеса на създаване на съдържание, включително:

 • Изберете текст в множество блокове за по-лесно копиране и поставяне.
 • Въведете две отворени скоби „[[`“, за да получите бърз достъп до списък с последните публикации и страници.
 • Запазете съществуващите стилове, когато трансформирате някои блокове от един вид в друг – от блок абзац в блок с код, например.
 • Създайте персонализирани бутони и всички нови бутони, които направите, ще запазят персонализирането на стила автоматично.
 • Направете облаците от маркери и социалните икони още по-привлекателни с актуализирани настройки.

Смяна на стил

Блоковите теми вече включват опцията да съдържат множество вариации на стил. Това разширява още повече новата система за стил и дава възможност за преки пътища за превключване на външния вид и усещането на вашия сайт в рамките на една тема. В блоковите теми, които поддържат тази функция, можете да промените както наличните настройки, като теглото на шрифта, така и опциите за стил, като цветовата палитра по подразбиране. Променете облика и усещането на вашия сайт само с няколко щраквания.

Още възможности за избор на шаблони

WordPress 6.0 включва пет нови опции за шаблони за блокови теми: автор, дата, категории, етикет и таксономия. Тези допълнителни шаблони осигуряват по-голяма гъвкавост за създателите на съдържание.

 • Представените изображения могат да се използват в корицата.
 • Новите представени контроли за оразмеряване на изображения улесняват постигането на желаните резултати.
 • Докато редактирате шаблон, в основата или между блоковете, инструментът за бързо вмъкване ви показва шаблони и части от шаблони, за да ви помогне да работите по-бързо и да откриете нови опции за оформление.
 • Блокът на заявката поддържа филтриране по множество автори, поддръжка за персонализирани таксономии и поддръжка за персонализиране на това, което се показва, когато няма резултати.

Интегрирани модели

Моделите вече ще се показват, когато имате нужда от тях, на още повече места, като например в инструмента за бързо вмъкване или при създаване на нов горен или долен колонтитул. Ако сте автор на блокова тема, можете дори да регистрирате модели от директорията с шаблони, като използвате `theme.json`, което ви позволява да приоритизирате конкретни модели, които са най-полезни за потребителите на вашата тема.

Допълнителни инструменти за дизайн

Инструментите за дизайн стават все по-мощни и интуитивни с всяка версия. Някои акценти за 6.0 включват:

 • Нов дизайн на цветен панел спестява място, но все пак показва вашите опции с един поглед.
 • Новите гранични контроли предлагат по-прост начин да зададете границата си точно както ви харесва.
 • Нивата на прозрачност за вашите цветове позволяват още по-креативни цветови опции.
 • Контролирайте полетата, типографията и други върху колекция от блокове, всичко наведнъж, в блока Group.
 • Превключвайте между варианти на стек, ред и група, за да позиционирате групи от блокове с по-голяма гъвкавост.
 • Използвайте функционалността за поддръжка на празнини в блока Галерия, за да създадете различен външен вид – от добавяне на разстояние между всички изображения до пълно премахване на разстояние.

По-добър изглед на списък

Новите клавишни комбинации ви позволяват да изберете няколко блока от изгледа на списъка, да ги промените групово и да ги плъзнете и пуснете в списъка. Изгледът на списък може да се отваря и затваря лесно; той се свива по подразбиране и автоматично се разширява до текущата селекция всеки път, когато изберете блок.

Контроли за блокиране на блокове

Сега можете да заключите блоковете си. Изберете да деактивирате опцията за преместване на блок, премахване на блок или и двете. Това опростява предаването на проекта, позволявайки на вашите клиенти да разгърнат своята креативност, без да се притесняват, че случайно ще счупят сайта си в процеса.

Подобрена производителност в WordPress 6.0

Тази версия включва няколко актуализации, фокусирани върху подобряването на производителността на WordPress. Тези подобрения обхващат редица области на производителност, включително подобряване на скоростта на страницата и след зареждане, намаляване на времето за изпълнение на различни типове заявки, кеширане, менюта за навигация и много други. 

Подобряване на достъпността на WordPress 6.0

Достъпността е неразделна част от мисията на WordPress за насърчаване на приобщаваща общност и подкрепа на потребители от всякакъв тип по целия свят. Имайки това предвид, WordPress 6.0 включва повече от 50 актуализации, специално фокусирани върху подобряването на достъпността на платформата. Можете да прочетете за тези актуализации и да научите повече за инициативите за достъпност, които са в ход.

Научете повече за WordPress 6.0

Вижте WordPress 6.0 в действие! Гледайте кратък обзорен видеоклип, който подчертава някои от основните функции, дебютиращи в WordPress 6.0.

Разгледайте learn.wordpress.org за бързи видеоклипове с инструкции и много повече за новите функции в WordPress. Или се присъединете към интерактивна онлайн сесия за обучение на живо по конкретна тема на WordPress.

Разработчиците могат да изследват полевото ръководство за WordPress 6.0. Той е пълен с подробни бележки за разработчиците, които да ви помогнат да изграждате и разширявате WordPress.

Прочетете бележките по изданието на WordPress 6.0 за повече информация относно включените подобрения и коригирани проблеми, информация за инсталиране, бележки и ресурси за разработчици, сътрудници на изданието и списък с промени във файловете в тази версия.

Мисията на WordPress и вие

WordPress е софтуер, предназначен за всеки, наблягащ на достъпност, производителност, сигурност и лекота на използване. Проектът вярва, че страхотният софтуер трябва да работи с минимална настройка, така че да можете да се съсредоточите върху споделянето на вашата история, продукт или услуги свободно. Основният софтуер на WordPress е прост и предвидим, така че можете лесно да започнете. Той също така предлага мощни функции за растеж и успех.

WordPress вярва в демократизирането на публикуването и свободата, която идва с Open Source. Общността на WordPress е приветлива и приобщаваща. Страстта на нашите сътрудници движи успеха на WordPress, което от своя страна ви помага да постигнете целите си.

Научете повече за WordPress и как можете да се присъедините към нашата общност, за да помогнете за оформянето на бъдещето на най-популярната платформа за уеб сайтове в света.

2023-04-24T07:49:55+03:00