WordPress – задължителните плъгини

WordPress – задължителните плъгини

Време за четене 4 минути

Инсталиране на най-необходимите плъгини за WordPress

След инсталиране на WordPress, пускането на няколко поста и задаване на съответната за сайта тема, вие сте готови да инсталирате най-необходимите плъгини. В тази статия няма да се спираме за това, как се инсталира системата WordPress и задаването на теми за нея, а ще дадем списък с най-необходимите плъгини, които ще ви помогнат да създадете един напълно нормално функциониращ сайт. В най-горната част на списъка са поместени най-необходимите плъгини, които е необходимо да инсталирате веднага след създаването на WordPress сайта. След тях ще дойдат и другите важни подобрения, които ще Ви позволят да реализирате множество полезни функции, ако са Ви необходими разбира се.

За да инсталирате плъгини на WordPress-базирания си сайт, трябва да изтеглите архива с плъгини, след което да го разопаковате и копирате получената папка в директорията на вашия сайт, която се намира на адрес: wp-content/plugins. След това, отидете в административния панел на сайта (http://your_site/wp-admin) – намерете желаният от вас плъгин и щракнете върху връзката „Активирай“.

И така, време е да преминем към списъка с най-необходимите разширения за Wordpess.

Най-необходимите плъгини за WordPress, които ще активирате веднага след инсталирането и конфигурирането на WordPress:

Anti-XSS attack – защита/предупреждение от XSS-атаки. Подобрява сигурността на вашия сайт.

Russify Comments Number – Ако в оформлението на вашата WordPress тема броя на коментарите се изобразява неправилно, то този плъгин ще ви помогне да коригирате ситуацията.

All in One SEO Pack – този WordPress плъгин може да Ви помогне да оптимизирате сайта си за търсачките. С него можете да задавате различен от името на материалите Title таг на заглавната страница, както и да добавяте за страницата описание и ключови думи (мета тагове descriptions и keywords). Освен това, разширението All in One SEO Pack Ви позволява да скривате от индексиране цели рубрики, архиви и да извършвате множество други функции.

Faster Image Insert – позволява бързо да вмъквате изображения в материалите на вашия WordPress сайт. Ние препоръчваме инсталирането на този плъгин веднага след създаването на WordPress сайта, тъй като той е много удобен и много по-лесен за работа при добавянето на нови записи в Wordrpess сайта.

Subscribe to Comments – абониране за коментарите. Този модул позволява на потребителите на вашия сайт да се абонират за обновление на коментарите. Много полезен плъгин, който трябва да бъде в арсенала на всеки сайт изграден на базата на WordPress.

Dagon Design Sitemap Generator – карта на сайта. С този плъгин можете да генерирате удобен сайтмап за вашия WordPress сайт. Картата на сайта позволява на търсачките по-добре да индексират страниците, а също така добавя и удобство за потребителите на вашия интернет-ресурс.

My Page Order – сортира статичните страници за вашия сайт. По подразбиране, в WordPress няма вградена сортираща страниците функция, така че това разширение ще се справи отлично с проблемите при сортирането на страниците.

My Category Order – сортиране на рубриките. Подобно на предишния модул с единствената разлика, че ще бъдат сортирани рубриките, а не статичните страници.

My Link Order – сортиране на връзките. Подобно на предишните два плъгина, но тук се подреждат връзките.

WP-Noindex – поставя на всички линкове в коментарите Noindex таг, като по този начин предотвратява индексиране от Гугъл.

WP-NoRef – поставя на всички връзки в материалите и коментарите Noindex таг с добавяне на атрибута rel със значение nofollow. Благодарение на това, връзките няма да бъдат индексирани от търсачките.

Hyper Cache – кеширане за WordPress сайта. Благодарение на кеширането може значително да се намали натоварването върху сървъра, предизвиквано от вашия сайт и да се увеличи скоростта за сваляне на сайта. Кеширането е много важно, особено ако използвате обичаен хостинг, а не отделен сървър.

DB Cache Reloaded – кеширане на заявките към базата данни. Това позволява да намалите броя на заявките към базата данни, като по този начин се увеличава скоростта за зареждане на страниците от сайта.

Disable WordPress Updates – изключване на обновленията за WordPress. Позволява ви да изключите ъпдейтите на WordPress енджина и плъгините за него, като по този начин ще увеличите скоростта за изтегляне чрез намаляване на броя на заявките.

cbnet Ping Optimizer – разрешава пинг само при публикуване на нов материал. Благодарение на това, търсачките ще бъдат известявани всеки път, когато бъде публикуван нов материал на сайта Ви. Ние горещо препоръчваме да използвате този плъгин, защото без него всеки път ще се изпращат пинг заявки, не само при публикуването на нови материали, но и при редактиране, което може да доведе до бан от страна на тези услуги, за които изпращате уведомления.

XML Sitemaps Google – създава карта на сайта в XML формат за търсачките. Позволява ви да подобрите индексирането на сайта.

WordPress Related Posts – показва подобни теми към статията. Много полезен плъгин, който дава възможност да увеличите дълбочината за преглеждане на сайта и да подобрите интерлинкването между страниците, което пък от своя страна ще повлияе положително върху оптимизацията на сайта Ви за търсачките.

Video Embedder – добавяне на видео в Wordress сайта от популярните видеохостинги. Плъгинът е много удобен и лесен за използване. Ако Ви е необходим видео плейър на сайта, то това разширение е перфектно за тази цел.

WP-Syntax – позволява да добавите различен код директно в материалите на сайта Ви. Ако имате сайт, съответстващ на тематиката и ви се наложи да добавите код в статията, този плъгин е перфектното решение на проблема. Необходимо е също така да се подчертае, че за оцветяването на кода можете да използвате и друг метод, който оцветява синтаксиса за всеки сайт, без помощта на различни плъгини.

WordPress Audio Player – аудиоплейър за вашия сайт. Ако искате да публикувате различни музикални и аудио файлове на вашия WordPress сайт, то този плъгин е перфектният за целта. Има много възможности, така че можете да настроите външния вид на плейъра по дизайна на уеб-сайта.

Advertising Manager – лесно и удобно добавяне на рекламни блокове в WordPress уеб-сайта. Той позволява бързо да добавяте рекламни блокове, както в шаблона на сайта, така и в текста на вашите статии. Ако възнамерявате да помествате реклами на сайта си, като Google Adsense например, то този плъгин ще ви помогне значително да опростите процеса по добавянето на рекламните елементи.

WP Highslide – позволява да добавите на вашия WordPress сайт много красиво плавно мащабиране на изображенията. Ако искате да добавите такава възможност на вашия сайт, то този плъгин е идеален за плавното увеличаване на изображения.

WP-PageNavi – постранична навигация за вашият WordPress уеб сайт. Ако не използвате метода за създаване на страниране, без да използвате плъгин, можете да се възползвате от разширението WP-PageNavi за създадете на постранична навигация.

Така, разгледахме основните плъгини, с които можете да се сдобиете при създаването на напълно функционален уеб-сайт (блог), базиран на WordPress енджина. Това бяха основните разширения, които ще ви помогнат да реализирате много от най-необходимите функции на вашия сайт.

Веднага след инсталирането и настройката на всички необходими плъгини, можете да пристъпите към по-нататъшното създаване и настройка на сайта, базиран на WordPress платформата.

Ние от уеб дизайн студио Viste имаме богат опит в работата с WordPress сайтове и създаването на плъгини за тях, така че в случай, че ви е необходима специална функционалност за вашия WordPress базиран сайт, ние с радост ще Ви съдействаме.

2022-05-19T11:51:41+03:00