10 метода за да ускорите зареждането на вашият WordPress сайт

10 метода за да ускорите зареждането на вашият WordPress сайт

Време за четене 5 минути

10 метода за да ускорите зареждането на вашият WordPress сайт

В поредната ни статия ще ви запознаем с няколко метода за оптимизация на WordPress сайтовете, така че да намалите максимално времето за зареждане на страниците.

1. Най-важното нещо, за да увеличите скоростта за зареждане на вашия сайт, това е инсталирането на плъг-ин за кеширане на блога (съветваме ви това да е Hyper Cache). Съществува и WP Super Cache, но ако трябва да бъдем честни, по някаква причина той не ни харесва. Hyper Cache е много по-добър, по-лесен и по-ефективен.

Този плъгин съхранява копие от всички страници на вашия блог в отделна папка, и когато някой потребител зареди в браузъра си определена страница от вашия блог, тя се изтегля готова, без никакво формиране, заявки към базата данни и т.н. Също така се намалява и натоварването на сървъра.

2. Инсталирайте плъгина – Optimeze DB.

Това също не е маловажен плъгин за ускоряване работата на блога. Този плъгин оптимизира цялата база данни на блога. След като го инсталирате, влезте в администраторския панел и отидете в Инструменти – Optimeze DB и около 1-2 пъти месечно натискайте бутона „optimize“. Когато завършите оптимизирането, изключете плъгина да не се зарежда с блога!

3. Инсталирайте плъгина CSS Compress

Това също не е маловажен плъгин за ускоряване работата на блога. Този плъгин компресира файла за стиловете на вашия блог и го ускорява. Съществува обаче случай, в който има вероятност след инсталирането на този плъгин той да не сработи коректно с използваната в момента тема на блога и да се появят визуални проблеми със сайта, което означава, че ще трябва да деинсталирате/деактивирате плъгина.

4. Оптимизирайте файла style.css с темата на вашия блог.

Обикновено той се намира на този адрес: wp-content/themes/тема/style.css

За да направите необходимите корекции, първо трябва да го свалите от сървъра на компютъра. След това отидете на сайта styleneat.com и натиснете File Upload, след което маркирайте с мишката сваления файл style.css, натиснете Organize CSS и системата ще ви даде готов оптимизиран style.css файл, който трябва да върнете отново на сървъра в темата на блога Ви.

ВНИМАНИЕ !!! Преди да правите каквито и да е манипулации с въпросния файл, не забравяйте да създадете резервно копие на оригиналния style.css файл, тъй като е напълно възможно да възникнат проблеми с изображенията на вашия сайт след оптимизацията на файла. Но обикновено  проблеми не възникват.

5. Редактирайте файла header.php в темата на вашия WordPress блог

Необходимо е да замените нещо малко в PHP-кода. Това значително ще ускори вашия блог, тъй като ще намали броя на заявките към базата данни. Напълно сме съгласни, че много от нещата за вас може да са непонятни, така че ще обясним по-подробно.

Когато човек по някакъв начин попадне във вашия блог за да види страницата се изпълнява определен код (трябва текста да е на правилното място, изобразяването на картинките, извеждането на хедъра на блога, неговото описание, ключови думи и т.н., и т.н.). Но как става това?

Основният файл на вашия блог header.php изпраща заявки към базата данни. Това е нещо от рода – „Хей база, тук един човек се нуждае от тази страница, кажи ми кое е необходимо да се показва на страницата на блога и кое не“.

Базата получава искането и след това изпраща желаните данни към файла header.php, благодарение на което се показва съдържанието на блога. Ами, по принцип това е елементарен php.

Сега отворете header.php файла от темата на вашия блог и нека видим какво има на линиите от 1 до 18:

Описание: 1.jpg

Това, което виждаме на една от линиите:

Описание: 2.psd.jpg

Това е запитването към базата данни. header.php изпраща заявка към базата данни, като например: „База, необходимо е да формираме HTML страница за един човек. Какво е необходимо да се изобрази на нея?“. Тук се определя и привежданото кодиране на текста.

Базата обработва заявката и изпраща на блога друг код. Отидете сега на главната страница на вашия блог и натиснете Ctrl + U. (изходния код на страницата). Какво виждаме? Вместо това, нашият код вече е различен – обработен. Имаме следния текст:

Описание: 3.jpg

Навярно при вас е същото.

Такива заявки към базата данни от файла header.php са много. Така, че когато потребителят поиска да види страница от вашия блог, а това отнема много време поради множеството заявки съответно до базата данни, разбира се сървъра се натоварва и забавя вашия блог. Представете си колко се натоварва сървъра, когато 1000 души едновременно поискат да видят различни страници на вашия блог. Смятаме, че вече стана ясно какво искахме да обясним.

Нека сега да улесним задачата на нашия сървър и да ускорим вашия блог, като просто заменим някои заявки към базата данни с готови отговори. За да направите това, просто отворете вашия header.php файл и заменете в него кода за заявките към базата данни с кода, който виждате на страницата, след като натиснете Ctrl + U.

Ето някои примери за заявки във файла header.php:

Описание: 4.jpg

Ако на главната страница на вашия блог натиснете ctrl + U, то трябва да видите съвсем друг код, като този например:

Описание: 5.jpg

Сега просто копирайте кода и го поставете в header.php файла, вместо онова, което беше преди. ВНИМАНИЕ !!! Всичко, което се намира между таговете не е необходимо да се променя!!!

6. Прехвърлете всички кодови скриптове от файла header.php във файла footer.php.

Това се прави, тъй като един човек, когато отиде на вашия блог, при зареждането на страницата се изпращат не само различни заявки към базата данни, но се зареждат и различни скриптове, така че човек трябва да чака, докато се зареди цялото това нещо.

Сигурно имате много кодови скриптове във файла header.php между таговете, които забавят зареждането на страницата, така че Ви препоръчваме да намалите тези кодове и да ги поставите във файла footer.php.

Сега, когато посетителите зареждат страниците на блога Ви, първоначално ще бъде заредено оформлението и стила, а след това всички други скриптове, които не принуждават човека да чака изморително и да нервничи…

Също така добавете във файла footer.php и този код:

1

7. Инсталирайте плъгина DB Cache Reloaded

Този плъгин е просто СУПЕР!!! Той намалява няколко пъти броя на заявките към базата данни на блога. Инсталирате, активирате и това е всичко!!!

8. Защитете блога си от спам

Open Source платформите са уязвими към спам и хакери. Съществуват много различни плъгини за това. Ако спамерите атакуват вашия блог всеки ден, то това ще натовари тежко сървъра и ще намали значително скоростта на блога.

10. При изтеглянето на изображенията от оформлението на блога също се наблюдава забавяне, когато те са много.

На първо място използвайте възможно най-малко и най-малки изображения. И второ – винаги в настройките на картинките указвайте ширината и височината, така че, когато страницата се зарежда веднага да се вижда размера им, вместо да се търси в базата данни – това е допълнително натоварване.

Това са нашите съвети към вас. Актуализирайте по-често блога си, след като направите бекъп на файловете разбира се, а също така актуализирайте и плъгините си. Между другото прегледайте всички плъгини, които използвате и ако установите, че има такива, които по принцип не са нужни, не се колебайте да ги премахнете.

2022-05-19T10:58:15+03:00